Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2013
«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Βασικό αίτημα των εργατών στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο το 1886. Μοναδική υποχρέωση των αφεντικών να πληρώνουν μισθούς που οι ίδιοι καθόριζαν ενώ μπορούσαν να απολύουν χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με αγριότητα από τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών να παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.
Στην ΕΛΛΑΔΑ του 2013 εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές αφαιρούνται βίαια (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση οχταώρου, ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, κατάργηση δώρων Πάσχα-Χριστουγέννων, Υγεία και Παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη, ανθρώπινα δικαιώματα στο στόχαστρο του Δένδια). Όλα αυτά μας επιστρέφουν όχι στο 1886 αλλά ακόμα πιο πίσω.
Για τους εργάτες στο Σικάγο το οχτάωρο αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτο αίτημα. Το διεκδίκησαν πάλεψαν και νίκησαν.
Στην ΕΛΛΑΔΑ του 2013 που για μας τα εκατομμύρια των άνεργων, των εργαζόμενων με «φιλοδωρήματα» που τα βάφτισαν βασικό μισθό, στην Ελλάδα του 2013 των χιλιάδων αυτοκτονημένων και των εκατοντάδων χιλιάδων που οδηγούνται στον υποσιτισμό και την εξαθλίωση, στην Ελλάδα του 2013 που το αβγό του φιδιού έσπασε και ντυμένο με την προβιά τις φασιστικής Χρυσής Αυγής, δρα ανενόχλητο ενάντια σε ότι διαφορετικό, δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για τους δικούς μας αγώνες, για την δικιά μας νίκη;
Οι κολίγοι του μεσαίωνα ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν τη γη που πότισαν με ιδρώτα και αίμα από τους φεουδάρχες και εμείς θα παραμένουμε ακόμα θεατές παρατηρώντας απαθείς τους σύγχρονους αφέντες να σκοτώνουν ανυπεράσπιστους μετανάστες που διεκδικούν τα ψίχουλα της δουλειάς τους;
Η ανυποχώρητη στάση των χαλυβουργών και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών έδωσαν αισιοδοξία και ελπίδα για τα αποτελέσματα των σκληρών αγώνων που έρχονται. Οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Κερατέας που υπερασπίστηκαν τη γη και τη ζωή τους αντιμέτωποι με τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και απέναντι στις δυνάμεις καταστολής μας έδειξαν το δρόμο της νίκης. Ο αγώνας των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής για να μην αφήσουν την περιοχή τους να γίνει κρανίου τόπος από τους χρυσοθήρες μας στέλνουν μηνύματα αποφασιστικότητας και πίστης  για το δίκαιο του αγώνα τους.
Η Πρωτομαγιά στην ΕΛΛΑΔΑ του 2013 πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία των εργατικών αγώνων. Οι εξεγερμένοι εργάτες στο Σικάγο το 1886, στη Γαλλία το 1910, στη Θεσσαλονίκη το 1936 άφησαν βαριά κληρονομιά στο Παγκόσμιο Εργατικό Κίνημα, με αίμα και θυσίες. Στο σταυροδρόμι των δύσκολων αποφάσεων η επιλογή μας δεν μπορεί να είναι παρά αγώνας ανυποχώρητος, ακηδεμόνευτος, δίχως αυταπάτες, γιατί «σωτήρες» δεν υπάρχουν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10.00 π.μ. ΣΤΟ Ε.Κ.Α.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΆΡΤΑΣ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΗ 2013 ΑΙΘΟΥΣΑ "ΔΙΩΝΗ"